Mononükleoz basit ev ilaçları ile nasıl tedavi edilir

Genellikle öpüşme veya maymun hastalığı olarak bilinen mononükleoz,  lenfositlere ve epitel hücrelerine saldıran herpes ailesinden bir virüs olan Epstein-Barr virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur  .

Mono’nun ses çıkarmaması durumunda, bu enfeksiyon glandüler ateş, Pfeiffer hastalığı veya Filatov hastalığı olarak da bilinir. Mononükleozun basit ev ilaçları ile nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Genellikle tükürük ve mukusta bulunan virüs, birincil olarak öpüşmek, hapşırmak ve öksürmek  yoluyla veya yiyecek kapları veya pipetleri paylaşarak yayılır  . Bununla birlikte, virüs herhangi bir tür tesadüfi temasla bulaşmaz, bu nedenle başkaları, enfekte bir kişiyle aynı evde özgürce yaşayabilir ve bulaşmaz.

Bununla birlikte, 15-24 yaş arası gençler ve genç yetişkinler ve bağışıklığı zayıf olan diğer insanlar virüse yakalanma riski yüksek.

Ayrıca, virüs herhangi bir belirtiye neden olmadan bir kişide inaktif kalabilir ve başka bir kişiye geçebilir ve bu kişi daha sonra semptomlar geliştirebilir.

Durum iyi huylu olsa da, bazı durumlarda bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olabilecek akut bir enfeksiyona yol açabilir.

 

Maymun nedenleri

Mono tipik olarak ana etken maddesi olarak kabul edilen Epstein-Barr virüsü (EBV) ile ilişkilendirilirken, herpes simpleks virüs ailesinin başka bir üyesinden de gelebilir: sitomegalovirüs (CMV). (  1  )

Bu durum genellikle öpüşme hastalıkları olarak adlandırılır çünkü suçlu virüs genellikle enfekte kişinin tükürüğünde gelişir ve öpüşme yoluyla bulaşır.

Mono, öpüşmenin yanı sıra, başka herhangi bir maruz kalma türü veya tükürük taşıyan virüsle temas yoluyla da bulaşabilir. Buna hapşırma, öksürme, kirli kapları ve pipetleri paylaşma dahildir.

Ayrıca bu hastalığın bulaşması kan, mukus veya meni gibi diğer vücut sıvıları yoluyla da gerçekleşebilir. Bu nedenle kan transfüzyonları, organ nakilleri ve cinsel ilişki hastalığın yayılmasının yolu olabilir.

Virüsün yayılmasını önlemek özellikle zordur çünkü enfeksiyon semptomları, virüse yakalandıktan 2 ila 6 hafta sonra ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle, bir kişinin virüsün kuluçka dönemi bitene kadar enfekte olduğundan şüphelenmenin bir yolu yoktur, bu genellikle çok geç olabilir.

Mononükleoz semptomları

Mononükleozun yaygın semptomları şunlardır: (  1  )

Mononükleozun önlenmesi

Henüz bu durum için koruyucu aşılar olmadığından, mononükleoz riskinden kaçınmak sürekli bir mücadeledir. Ayrıca, virüs bulaştıktan sonra, iyileştikten sonra bile aylarca tükürükte kalma eğilimindedir. Bu nedenle şu anda sağlıklı olan ancak geçmişte bu enfeksiyona maruz kalan kişiler, virüsü diğer sağlıklı insanlara bulaştırma tehdidi oluşturmaya devam etmektedir.

  • Durumunuz düzeldikten sonra bile, tamamen iyileştikten sonra birkaç gün boyunca kişisel eşyalarınızı, yiyecek kaplarınızı paylaşmaktan veya virüsü kendilerine bulaştırabilecek maruz kalmamış insanlarla öpüşmekten veya cinsel alışverişe girmekten kaçının.
  • Aynı şekilde, bu sıkıntıyla hiç karşılaşmayacak kadar şanslıysanız ve virüssüzseniz, bulaşıcı mononükleoz geçirmiş insanlarla içecekleri, yiyecekleri veya diş fırçası gibi kişisel eşyaları öpmeyerek veya paylaşmayarak bunu koruyabilirsiniz.
  • Ayrıca, bu bulaşıcı durumdan muzdarip kişilerin, ampisilin veya amoksisilin gibi penisilin antibiyotiklerinden kesinlikle uzak durmaları tavsiye edilir. Bu sorunu tedavi etme konusunda size yolu göstermesi için sağlık uzmanınıza güvenmeniz en iyisidir. Doktorunuz belirtilerinizin ciddiyetini hesaba katacak ve daha sonra bulaşıcı mononükleozdan etkilenen belirli organ sistemleri için en iyi tedaviyi önerecektir.
  • Bu durumun semptomlarından biri genişlemiş bir dalaktır. Bu nedenle, bu hastalığın sancıları içindeyken fiziksel olarak zorlu temas sporlarından uzak durmanız en iyisidir. Vücudunuza, zaten sallanacak kadar yoğun bir baskı uygulamak dalağınızın yırtılmasına neden olabilir. Bununla birlikte, dalağınızın ciddi şekilde hasar gördüğünden şüpheleniyorsanız, bu genellikle şiddetli karın ağrısıyla belirtilir, acil tıbbi yardıma ihtiyaç vardır.
  • Enfeksiyöz mononükleozun rahatsız edici semptomlarını hafifletmeye veya hatta hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı kritik adımlar şunları içerir:
    • En iyi şekilde hidratlı kalmak için sıvı alımınızı artırın.
    • Daha iyi ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için vücudunuzu olabildiğince dinlendirin
    • İlişkili ağrı ve ateşi tedavi etmek için reçetesiz satılan ilaçlar almak
Not:  Ev ilaçları, mononükleoz ile ilişkili semptomları yatıştırmak için yalnızca tamamlayıcı bir tedavidir. Durumunuz bir veya iki hafta içinde düzelmezse, sağlık uzmanınızla görüşün.

Mononükleoz için evde tedavi

Mononükleoz genellikle 2 ila 4 hafta içinde kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, virüsü kaptıktan sonra, semptomlarınız düzeldikten sonra bile hayatınızın geri kalanında pozitif test yapabilirsiniz.

Bakteriyel değil viral bir enfeksiyon olduğu için mononükleozun tedavisi yoktur. Mononükleoz için temel tedavi, enfeksiyonla ilişkili semptomları ele almaktır. Aşağıda, mononükleoz semptomlarını tedavi etmek için üç doğal ve etkili ilaç bulunmaktadır.

Yöntem 1: Hindistan cevizi yağı kullanın

Hindistan cevizi yağı, mononükleozu ve semptomlarını tedavi etmek için en etkili ilaçlardan biridir. (  2  )

Yağ, vücut tarafından hızla emilen ve enfeksiyona neden olan virüsü önlemeye yardımcı olan etkili bir antiviral molekül olan monolaurik aside dönüştürülen orta zincirli bir yağ asidi olan laurik asit içerir. (  2  )

Ek olarak,  hindistancevizi yağı  vücudun iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olan zengin ve canlı besin bileşimi nedeniyle inanılmaz antibakteriyel , antifungal ve iyileştirici özellikler içerir.

Tek adımlı tedavi: Hindistan cevizi yağını doğrudan tüketin

  • Sabahları ve geceleri her gün 2 yemek kaşığı sızma hindistan cevizi yağı alın. En iyi sonuç için yoğurtla birlikte alabilirsiniz.
  • Ayrıca salatalarınıza sızma hindistan cevizi yağı ekleyebilir veya yemeğinizi pişirmek için orta olarak kullanabilirsiniz.

Alternatif olarak, yerel sağlık gıda mağazanızdan hindistancevizi yağı jel kapsülleri satın alabilirsiniz.

Yöntem 2: C vitamini kullanın

C vitamini, mononükleoz virüsünün yayılmasını ve bununla ilişkili semptomları kontrol etmede hem önleyici hem de tedavi edici bir role sahiptir. (  3  ) (  4  )

Suda çözünen bir vitamin, antioksidan ve etkili bir bağışıklık güçlendirici olan C vitamini, bağışıklık sisteminizin iyileşme süresini hızlandırmasına yardımcı olan bir monoterapi rejiminin önemli bir bileşenidir. Benzer şekilde, C vitamini de  boğmacayı hafifletebilir  .

Sağlık için gerekli bir mikro besin olan C vitamini (askorbik asit) vücutta bir dizi biyolojik işlevi yerine getirir. Bu, kolajen, karnitin ve nörotransmiterlerin sentezini içerir; bir dizi enzim için bir kofaktör olarak hareket etmek; metabolizmayı hızlandırmak; yara iyileşmesini hızlandırır; sinir sistemi işlevlerini ve bağışıklık hücrelerinin sağlığını desteklemek.

Mononükleozu basit şekillerde tedavi etmek için C vitamini kullanabilirsiniz.

  • Bazı zengin C vitamini kaynakları arasında limon, misket limonu, portakal, greyfurt, kivi, ananas, böğürtlen, domates, ıspanak, brokoli ve pazı bulunur.
  • Semptomların ciddiyetine bağlı olarak, C vitamini takviyeleri tercih edebilirsiniz.
  • Önerilen günlük C vitamini alımı, her 3 ila 4 saatte bir 1 ila 2 gramdır (1.000 ila 2.000 miligram). Belirtiler 1-2 hafta içinde ortadan kalktığında, dozu günde toplam 1.000 mg’a düşürün.
Not:  Agresif bir C vitamini dozu, bazı insanlarda ishale neden olabilir. C vitamini daha etkili hale getirmek için birkaç saatte bir turunçgil biyoflavonoidleri (1.000 mg) ekleyin. Turunçgil biyoflavonoidlerini turunçgiller, brokoli ve ananas gibi C vitamini bakımından yüksek gıdalardan da alabilirsiniz.

Yöntem 3: astragalus kullanın

Astragalus, bağışıklık sistemini güçlendiren etkileri nedeniyle soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonları tedavi etmek için geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Astragalus’un adaptojenik özelliği ile birleşen bu, bu bitkinin bu belirli Epstein-Barr virüsüyle savaşma potansiyeline sahip olabileceğini göstermektedir. Ek olarak, bu terapötik ajan, enerji seviyenize çok ihtiyaç duyulan bir desteği vererek vücudu gençleştirmeye yardımcı olabilir. (  5  )

  • Bir avuç kurutulmuş astragalus kökü dilimini bir litre suda karıştırın.
  • Çözeltiyi kaynatın ve ardından 30 dakika pişirin.
  • Bu çayı günde iki kez süzün ve için.
  • Astragalus dozunuzu bir takviye yoluyla da alabilirsiniz, ancak bunun için doktorunuza özel durumunuza ve sağlık geçmişinize uygunluğu konusunda danıştıktan sonra.

Yöntem 4: Susuz kalmayın

Ateş gibi semptomlar yaşarken sıvı alımınızı artırmanız şiddetle tavsiye edilir. Günlük su alımınızı artırabilir, boğazınızı rahatlatmak için ılık su tüketebilir, hatta ek faydalar için suya elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

Elma sirkesinin asitliği, toksinleri giderirken ve boğazın arkasını temizlerken doğal antioksidan özellikler sağlar. Monoterapi rejiminin bir parçası olarak, elma sirkesi vücuda mononükleoz enfeksiyonunu temizlemeye ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olan çeşitli vitamin ve mineraller sağlar.

Tek adımlı tedavi: Bol sıvı tüketin

  • 1 çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık suya dökün. İyice karıştırın.
  • Semptomları hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için karışımı günde iki kez iç.
Not:  Artan sıvı alımının yanı sıra, bu karışımı günde sadece iki kez iç. Ayrıca semptomları hafifletmek için diyetinize sıcak çorba, tavuk veya sebze suyu ve meyve suları ekleyebilirsiniz.

Mononükleozu hafifletmek için ipuçları

  • Mononükleozu tedavi  ederken, gün içinde bile bol bol dinlenmek önemlidir  . Ne kadar çok dinlenirseniz, o kadar iyi ve daha hızlı iyileşirsiniz.
  • Boğaz ağrınız varsa, gün boyunca ılık tuzlu su ile gargara yapın.
  • Toksinleri atmak ve bağışıklık sisteminize mononükleozla savaşmak için ihtiyaç duyduğu gücü vermek için bol miktarda sıvı için.
  • Tamamen iyileşene kadar sigarayı bırakın, çünkü sigara içmek semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.
  • Bir şeker veya lolipop emerek boğazınızı sık sık ıslatın   .
  • Ateşi düşürmek ve boğaz ağrısını hafifletmek için asetaminofen (Tylenol gibi) veya ibuprofen (Advil gibi) gibi reçetesiz satılan ilaçlar alın.
  • Ciddi bir hastalık olan Reye sendromuna neden olabileceğinden 19 yaşından küçük birine aspirin vermeyin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*